Δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, που έχει δώσει το όνομά του και στην απέναντι παραλία με τα σμαραγδένια νερά. Εκεί βρίσκεται βυθισμενή η αρχαιότερη παράκτια πόλη της Ευρώπης που μας αποκαλύπτει μία άριστη ρυμοτομία με σχεδιασμένους δρόμους, αυλές και πλατείες, διώροφες μονοκατοικίες, μεγάλα δημόσια κτίρια και πολύπλοκο σύστημα ύδρευσης με κανάλια και υδρορροές.Το Παυλοπέτρι θυμίζει τα σημερινά μεγάλα λιμάνια του κόσμου παρόλο που άνθησε πριν από περ. 4000 χρόνια!Μια σπάνια προϊστορική μεγαλούπολη της ηπειρωτικής Ελλάδας με σχεδόν σύγχρονο οικιστικό σχέδιο.
Τα ορατά μέρη των κτισμάτων καλύπτουν μία υποβρύχια περιοχή περ. 300m. επί 100m., σε βάθος 2-3 m. και ξεκινούν 50m. από την ακτή. Στο Παυλοπέτρι βρίσκονται διασκορπισμένα και υπολείματα από εκατοντάδες τεράστιους πίθους αποθήκευσης, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τον τεράστιο όγκο των εμπορευμάτων που περνούσαν από αυτό το λιμάνι. Μάλιστα, η διαρκής επαφή με εμπόρους και λιμάνια άλλων περιοχών, έφερε τους κατοίκους της πόλης στην αιχμή της τεχνολογίας και του εμπορίου της εποχής. Είχαν την τεχνογνωσία να φτιάχνουν πολύ φθηνά αντίγραφα ακριβών εξοτικών προϊόντων και να τα πουλούν, όπως ακριβώς σήμερα αντιγράφονται οι μεγάλες κι ακριβές μάρκες!
Το Παυλοπέτρι παρέμεινε βυθισμένο και ξεχασμένο για χιλιάδες χρόνια στις νότιες λακωνικές ακτές, μέχρι που πρόσφατα κέντρισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Αρχαιολόγοι, γραφίστες και τεχνικοί Η.Υ. συνεργάστηκαν και μας παρουσίασαν την πρώτη βυθισμένη πόλη που χαρτογραφήθηκε πλήρως ψηφιακά και στη συνέχεια αναδημιουργήθηκε τρισδιάστατα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου