Κάποτε ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι απέναντι από τον “Σκορπιό” του Ωνάση. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Λευκάδας. Το Νυδρί, απέναντι από τα μαγευτικά Πριγκιποννήσια, που απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο κάμπο.
Νυδρί 1952 |
Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, βρίσκονται οι καταρράκτες του Δημοσαρίου, που είναι ένα από τα φυσικά αξιοθέατα της Λευκάδας. Η διαδρομή προς του καταρράκτες είναι αλησμόνητη, ανάμεσα σε πλατάνια, τρεχούμενα νερά και λιμνούλες. Μετά από μερικά σκαλοπάτια υπάρχει δεύτερος καταρράκτης. Οι πιο τολμηροί που αντέχουν το παγωμένο νερό βουτούν στα δροσερά νερά. Εμπειρία ανεκτίμητη…
Το Νυδρί αποτελεί επίσης ορμητήριο για επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στο λόφο των Νυμφών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στον όρμο του Βλυχού. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με καΐκι, είτε ακολουθώντας το μονοπάτι που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μετά τον οικισμό Γένι. Στη διαδρομή σας για το εκκλησάκι θα συναντήσετε τον τάφο του αρχαιολόγου Νταίρπφελντ, το παλάτι του οποίου βρισκόταν στο Νυδρί. Ο αρχαιολόγος έκανε ανασκαφές στην πεδιάδα του Νυδρίου και εντόπισε αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούσαν ότι το Νυδρί έχει κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους. Συγκεκριμένα βρήκε Τύμβους Πρωτοελλαδικής περιόδου, τάφους κιβωτιόσχημους καθώς και λείψανα οικοδομημάτων που χρονολογούνταν από την προϊστορική εποχή ως τη ρωμαϊκή. Ο Γερμανός Νταίρπφελντ είχε χαρακτηρίσει τη Λευκάδα ως την “ομηρική Ιθάκη”.
Από το Νυδρί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για να απολαύσετε μια ημερήσια εκδρομή στις παραλίες του Μεγανησίου, στις δύο παραλίες του Σκορπιού που έχουν δοθεί για κολύμπι στο κοινό, για το νεοκλασικό σπίτι του Βαλαωρίτη στο νησάκι Μαδουρή και για το ενάλιο σπήλαιο στο Μεγανήσι που έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο Παπανικολής. Επίσης εκδρομικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη δίνουν στους παραθεριστές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα Πριγκιποννήσια, την Ιθάκη και την Κεφαλλονιά.
Οι πρώτες φωτογραφίες είναι από το Λεύκωμα που εξέδωσε το 2012 το βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση με τίτλο: «Λευκάδα αλισάχνη στα ίχνη της ζωής μας».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου