Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι μπορούν να αλλοιώσουν τη σύσταση των τροφίμων και να οδηγήσουν σε τροφιμογενή νοσήματα.
Δεν πρέπει να αφήνουμε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερες από τέσσερις ώρες και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις.
Κόκκινο κρέας
Είναι ο «πρωταγωνιστής» ενός μπάρμπεκιου, πρέπει όμως να προσέχουμε πολύ στο ψήσιμό του. Το κρέας πρέπει να ψήνεται αρκετά ώστε να εξοντωθούν βακτήρια που πιθανώς το έχουν μολύνει, όπως το E. coli, αλλά να μην είναι ούτε ψημένο υπερβολικά, γιατί στην περίπτωση αυτή σχηματίζονται επικίνδυνες ουσίες με καρκινογόνο δράση.
Πράσινα λαχανικά
Πρέπει να πλένονται πολύ καλά με άφθονο νερό και να μην έρχονται σε επαφή με το ωμό κρέας ή με σκεύη (π.χ. πλάκα κοπής, μαχαίρι) που έχουν ακουμπήσει το ωμό κρέας.
Οστρακοειδή
Προσοχή στα ωμά οστρακοειδή, καθώς μπορεί να κουβαλούν βακτήρια που προκαλούν διάρροια, τάση προς έμετο και κοιλιακές κράμπες.
Πεπόνι και καρπούζι
Τα φρούτα αυτά μπορεί στο εξωτερικό τους να κουβαλούν το βακτήριο που προκαλεί λιστερίωση. Καλό είναι λοιπόν να τα πλένουμε καλά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, ώστε να μην ακουμπήσουν σε άλλα τρόφιμα.
Τομάτες
Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν φτιάχνουμε σάλτσες με φρέσκιες τομάτες. Επειδή όμως το καλοκαίρι στις περισσότερες περιπτώσεις τις τρώμε ωμές στη σαλάτα, δεν εξουδετερώνονται οι μικροοργανισμοί όπως με το μαγείρεμα. Έτσι, πρέπει να τις πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό. Επίσης, πρέπει να πετάμε τις τομάτες που έχουν αλλοιωθεί πολύ εξωτερικά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου