Λέγεται και φιλύρα ή φλαμούρι και είναι υπεραιωνόβιο φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να φτάσει και τα 1.000 χρόνια ζωής και παράγει μέχρι και 100 κιλά λουλουδιών. Χρησιμοποιούμενα μέρη του δέντρου είναι τα άνθη αποξηραμένα και σπανιότερα ο φλοιός. Τα άνθη συλλέγoνται μόλις ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά, σε θερμoκρασία κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.
Η φλούδα συλλέγεται τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο. Το τίλιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα, από την ελληνική μάλιστα μυθολογία, όπου υπήρχε μια νύμφη με το όνομα Φιλύρα, η οποία απήχθηκε από τον Κρόνο και γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα.
Ποια είναι η διατροφική του αξία
Ένα μεγάλο μέρος των ευεργετικών του επιδράσεων οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως των προκυανιδινών. Δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα κάλιο.
Το τίλιο δεν περιέχει καφεΐνη, αφού είναι αφέψημα και όχι τσάι. Για να το καταναλώσετε, μπορείτε να βράσετε τα άνθη, τα φύλλα και τον φλοιό και τα στραγγίζετε αμέσως μετά.
Ποια είναι τα οφέλη του τίλιου στον οργανισμό μας
Δρα ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό
Το τίλιο καταπολεμά την υπερένταση και τα συμπτώματα του στιγμιαίου άγχους στο σώμα μας. Μάλιστα, μπορεί ακόμα και να δράσει υπνωτικά σε νευρασθενικούς και σε περιπτώσεις υστερίας.
Καταπολεμά τις φλεγμονές
Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διάφορων μυϊκών πόνων ή να ανακουφίσει από ήπιους πονοκεφάλους και πόνο λόγω αρθριτικών.
Δρα σπασμολυτικά
Αυτή η δράση συνδέεται στενά με την παραπάνω αντιφλεγμονώδη ιδιότητά του. Μειώνει τους νευρικούς και μυϊκούς σπασμούς και γι’ αυτό ακριβώς βοηθά να ανακουφιστούμε από ήπιο πονοκέφαλο, κρυολόγημα, ακόμα και ρινική καταρροή.
Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Φαίνεται ερευνητικά ότι το τίλιο συνδέεται στενά με την αρτηριακή πίεση. Μειώνει τη φλεγμονή στις αρτηρίες και συνεπώς ωφελείται και η καρδιά μας. Επίσης, λειτουργεί ως ήπιο διουρητικό και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου