Είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσεις τα σημάδια εδώ, αλλά είναι ό,τι πιο τοξικό.
Όταν σκέφτεσαι έναν ναρκισσιστή, πιθανότατα το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό, είναι η αλαζονική του συμπεριφορά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο ναρκισσισμός του είναι φανερός και απροκάλυπτος.
Υπάρχει όμως έντονο ενδεχόμενο, ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, να είναι κρυφός ναρκισσιστής και τότε τα πράγματα περιπλέκονται και δυσκολεύουν περισσότερο. Το ότι δεν υπάρχουν φανερά σημάδια δεν τον κάνουν λιγότερο τοξικό και αν υποψιάζεσαι ότι ο σύντροφός σου είναι ένας από αυτούς, καλύτερα να δώσεις προσοχή σε όσα περιγράφονται παρακάτω.
«Οι κρυφοί ναρκισσιστές δεν νιώθουν ξεχωριστοί, για παράδειγμα, εξαιτίας της γοητείας ή της ευφυΐας τους αλλά νιώθουν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους για τον πόνο που βιώνουν και γενικά για την “κακή τους μοίρα”. Γι’ αυτό υιοθετούν εύκολα φράσεις, όπως: “Κανείς δεν καταλαβαίνει το πρόβλημά μου”/ “Είμαι πιο ευαίσθητος σε σχέση με τους άλλους”», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος, Craig Malkin.
«Οι κρυφοί ναρκισσιστές εμφανίζονται πολύ ήσυχοι, εσωστρεφείς, ή ακόμη και με συμπτώματα κατάθλιψης»
Πώς να τους ξεχωρίσεις:
1. «Παίζουν» συνέχεια τα θύματα
Ό,τι κι αν συμβαίνει, έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και τον ρόλο του θύματος. Τους αρέσει να παίζουν το παιχνίδι του ποιος πληγώνεται παραπάνω και νιώθουν πάντα απογοητευμένοι, ότι τους ασκούν κριτική και ότι κανείς δεν τους στηρίζει. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να απολογείται συχνά σε τσακωμούς σας, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι μάλλον βρίσκεσαι σε σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή.
2. Ζηλεύουν όταν η προσοχή είναι πάνω σου
Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι «τους έχεις βγει μπροστά» κι έτσι νιώθουν να γεμίζουν με ζήλεια. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και κανείς να μην τους κλέβει την παράσταση. Έτσι, θα σου πουν ότι νιώθουν πως κανείς δεν τους εκτιμάει αρκετά και θα βρουν έναν ακόμη λόγο να σου κλαυτούν.
3. Αντιδρούν υπερβολικά επειδή κρύβουν τις σκέψεις τους
Διακρίνονται για τη συναισθηματική χειραγώγηση που μπορούν εύκολα να σου κάνουν και παράλληλα σε κάνουν να πιστεύεις ότι είναι ευάλωτοι. Είναι μέρος του σχεδίου τους. Ξεσπούν σε κλάματα ή βυθίζονται στη σιωπή καθώς δεν θα σου εξηγήσουν ποτέ τι έχουν μες στο κεφάλι τους. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σου δείχνουν, δεν είναι ποτέ αληθινά.
4. Μονοπωλούν με τα δικά τους προβλήματα
Αντί να σου δώσουν μια αγκαλιά όταν επιστρέψουν σπίτι από τη δουλειά, αρχίζουν να σου μιλούν μόνο για τα δικά τους προβλήματα. Δεν ρωτούν τίποτα για σένα, αντίθετα λένε πόσο αδικημένοι ένιωσαν μέσα στη μέρα ή πόσο άσχημα τους φέρθηκαν οι άλλοι.
5. Αμύνονται εύκολα
Είναι ανασφαλείς και υπερευαίσθητοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να τους διαχειριστείς. Ανακαλύπτουν συνέχεια νέους μηχανισμούς άμυνας και αντιδρούν με θυμό όταν νιώθουν να απειλούνται.
Πηγή: jenny.gr Εικόνα: Depositphotos
Click here for more...
from #Bangladesh #News aka Bangladesh News Now!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου