Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι γνωστά για τη χειριστική τους συμπεριφορά κι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους ασκούν τον έλεγχό τους στους άλλους, είναι o ψυχολογικός πόλεμος. Οι ναρκισσιστές έχουν μια ακόρεστη ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή και δε θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα για να την αποκτήσουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι χειραγωγούν κι ελέγχουν τη σχέση τους. Από το gaslighting μέχρι τον οικονομικό έλεγχο κι όλα τα ενδιάμεσα ένας νάρκισσος θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να σε κρατήσει κοντά του.
1. Gaslighting: Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για να κάνει κάποιον να αμφιβάλλει για την πραγματικότητα και τις αντιλήψεις του.
2. Blaming: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του λάθη κι αποτυχίες για να αποσπάσει την προσοχή από τον εαυτό του.
3. Guilt-tripping: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται ένοχος ή υπεύθυνος για τα προβλήματα ή τα συναισθήματά του.
4. Απομόνωση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να προσπαθήσει να απομονώσει το θύμα του από τους φίλους και την οικογένεια για να το κάνει να εξαρτάται περισσότερο από αυτόν.
5. Χειραγώγηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικές χειραγώγησης για να πάρει αυτό που θέλει από κάποιον, όπως η πρόκληση ενοχών, το ψέμα ή η κολακεία.
6. Withholding (απόκρυψη): Ένας ναρκισσιστής μπορεί επίτηδες να κάνει παρακράτηση στην αγάπη, την προσοχή ή τη στοργή ως ένας τρόπος για να ελέγξει κάποιον και να τον κρατήσει κοντά του, μιας και διαρκώς θα ζητάει προσοχή.
7. Κριτική: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικός απέναντι στο θύμα του, γεγονός που μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμησή του και να το κάνει πιο ευάλωτο.
8. Υποτίμηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποτιμήσει τα επιτεύγματα, τις ιδέες ή τις συνεισφορές του θύματός του για να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή του.
9. Τριγωνοποίηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να στρέψει δύο ανθρώπους τον έναν εναντίον του άλλου για να δημιουργήσει δράμα και να διατηρήσει τον έλεγχο.
10. Απειλές: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης για να ελέγξει κάποιον εμπνέοντάς του τον φόβο και το αίσθημα υποταγής.
11. Χρησιμοποιώντας κολακεία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερβολική κολακεία για να κερδίσει την καρδιά του θύματός του και να το κάνει να νιώσει ξεχωριστό με σκοπό να προσκολληθεί συναισθηματικά.
12. Projecting (Προβολή): Ένας ναρκισσιστής μπορεί να προβάλλει τα δικά του ελαττώματα και τις ανασφάλειές του στο θύμα του για να το κάνει να νιώσει ότι εκείνο είναι το πρόβλημα.
13. Silent treatment: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σιωπηλή μεταχείριση (την παρατεταμένη επιτηδευμένη σιωπή) για να τιμωρήσει το θύμα του και να το κάνει να νιώσει ανίσχυρο.
14. Παρακράτηση έγκρισης: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να παρακρατήσει την έγκριση ή τη θετική ανατροφοδότηση για να κρατήσει το θύμα του σε κατάσταση άγχους και αβεβαιότητας.
15. Κυριαρχία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι ελεγκτικός κι αυταρχικός στις αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους.
16. Υποτίμηση: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποτιμήσει το θύμα του μπροστά σε άλλους για να το κάνει να νιώσει μικρό κι ασήμαντο.
17. Συναισθηματικός εκβιασμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει συναισθηματικό εκβιασμό για να πετύχει τον σκοπό του, όπως για παράδειγμα να απειλήσει ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του αν το θύμα του δε συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.
18. Σαρκασμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σαρκασμό ως ένας τρόπος για να μειώσει το θύμα του και να τον κάνει να νιώσει κατώτερο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του.
19. Γοητεία: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γοητεία και το χάρισμά του για να κερδίσει τους ανθρώπους και να τους χειραγωγήσει. Στην περίπτωση των σχέσεων, ο θα σας πείσει πως είναι ο τέλειος άνθρωπος, πράγμα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
20. love-bombing: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κατακλύσει το θύμα του με αγάπη και προσοχή ως ένας τρόπος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να το ελέγξει.
21. Παίζοντας το θύμα: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να υποδυθεί το θύμα για να κερδίσει τη συμπάθεια και να χειραγωγήσει τους άλλους ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια.
Keeping score: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να κρατάει λογαριασμό για τα λάθη ή τις ελλείψεις του θύματός του ως έναν τρόπο να διατηρεί τον έλεγχο. Έτσι, έχει ένα ισχυρό όπλο σε κάθε διαφωνία, λέγοντας πως θυμάται τι έγινε και πότε, ακόμα κι αν αυτό το «πότε» ήταν τρία χρόνια πριν.
23. Σωματικός εκφοβισμός: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει σωματικό εκφοβισμό ή επιθετικότητα για να δημιουργήσει την εντύπωση πως μπορεί και να γίνει βίαιος, έτσι ώστε το θύμα να αισθάνεται διαρκή αγωνία πως κάτι κακό θα του συμβεί.
24. Financial control: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να ελέγχει κάποιον οικονομικά, παρακρατώντας χρήματα, προβάλλοντας απαιτήσεις ή περιορίζοντας την πρόσβαση σε πόρους.
25. Φόβος της εγκατάλειψης: Ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φόβο της εγκατάλειψης για να ελέγξει κάποιον, όπως απειλώντας να τον εγκαταλείψει ή να τον παρατήσει αν δε συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του.
Πηγή: pillowfights.gr
Click here for more...
from #Bangladesh #News aka Bangladesh News Now!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου