Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του οποίου ο τίτλος είναι παρμένος από τον βουκολικό ποιητή του 3ου π.χ. αιώνα Θεόκριτο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η «Αμαρυλλίς» του Θεόκριτου & η Αμαρυλλίς του Δροσίνη έγιναν οι αμαρυλλίδες του Ελύτη, στο ποίημα : Ηλικία της γλαυκής θύμησης-τα αμάραντα κορίτσια- άνθη της ποίησής του.
Η ιδέα της γραφής του αγροτικού αυτού μυθιστορήματος οφείλεται στην Helen Weiss, μια καλλιεργημένη νέα και ταλαντούχα ζωγράφο, ένθερμη φίλη της Ελλάδας που ενέπνευσε στον ποιητή να πλάσει την ιδανική γυναίκα που αναζητούσε μάταια σ’ όλη του τη ζωή.
Η Αμαρυλλίδα είναι μια νέα έξυπνη & χαριτωμένη στην οποία δίνει αυτό το όνομα που αρέσει και στην ίδια και όχι το βαπτιστικό της. Μια όμορφη και μορφωμένη κόρη του Αναστασίου, που αγαπάει τη φύση, τα ημερωμένα περιστέρια και τα παιδιά. Επιπλέον, η Αμαρυλλίδα είναι μια φιγούρα που μοιάζει με αναγεννησιακό πίνακα καθώς είναι καλυμμένη με πράσινα φύλλα & στολισμένη, στα ξανθόσγουρα μαλλιά της με κόκκινα και άσπρα τριαντάφυλλα και στη θέση των σκουλαρικιών ένα ζευγάρι μεγάλα, κατακόκκινα κεράσια.
«Κ’ είπε το δάκρυ :- Αλήθεια! Γεννιέμαι
από τον πόνο
Και βγαίνω απ’ των ανθρώπων το μάτι το
Κλαμένο.
Εσύ απ’ τ’ ουράνια στη γη σταλάζεις μόνο
Εγώ απ’ τη γη εδώ κάτω στον ουρανό πηγαίνω!»
Επίσης, στην «Αμαρυλλίδα» είναι έντονο το φυσιολατρικό στοιχείο σ’ ένα τοπίο ειδυλλιακό που ταυτίζεται με το ερωτικό & όπου το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον διαπλέκονται έξοχα. Ο Δροσίνης μας δίνει « ένα δίαυλο από τον Ρομαντισμό στην Ηθογραφία». Η Αμαρυλλίς , μάλιστα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον λογοτεχνικό τομέα, ανάλογο μ’ εκείνο που διαδραμάτισαν αργότερα στην Ελλάδα το μυθιστορήματα : To λεμονοδάσος, του Κοσμά Πολίτη, Το προμήνυμα, του Αντώνη Βουσβούνη & τα Ψάθινα Καπέλλα, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη.
Τέλος , η Αμαρυλλίς με τον θρίαμβο της μετάφρασης και την παγκόσμια κυκλοφορία συνεχίζει αδιάλειπτα την παρουσία της στην Κηφισιά, στο πετρόκτιστο γωνιαίο σπίτι, με εξώστη που αγναντεύει την Πάρνηθα, που το αγόρασε το 1918 ο αδελφός του ποιητή Στράτος και το ονόμασε Αμαρυλλίς.
~Ευφροσύνη Λούζη~
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου